Krydderiglas
Smukke krydderiglas giver ikke bare overblik i køkkenet – de skaber også ro, orden og æstetik på hylder og i skuffer. Og det behøver hverken være dyrt eller besværligt. Du kan nemlig nemt lave dine egne flotte krydderiglas af ting, du allerede har derhjemme – og lidt kreativt flair.
Denne guide viser dig, hvordan du forvandler gamle glas til personlige og bæredygtige krydderiglas, der både er praktiske og dekorative.
Krydderiglas = genbrug og DIY
Som sagt, så er dyre krydderiglas slet ikke et nødvendigt indkøb. Jeg opbevarer hovedsageligt mine krydderier i de sekskantede glas, der stammer fra økologisk marmelade eller i de mørke metaldåser fra Urtekram. Glassene er selvfølgelig rengjorte og med etiketten taget af. Metaldåserne genbruger jeg, hvis jeg senere køber krydderier i løsvægt.
Krydderiglas med label
Dine gamle syltetøjsglas – eller glas fra sennep, honning eller andet – kan alle bruges. Du kan pifte dem op med købte eller håndskrevne labels. Altså det, vi på godt dansk kalder et klistermærke. Du kan købe klistermærker med tekst til krydderier, eller du kan bruge helt almindelige hvide køkken-stickers, som også kan skrives på. Så kan du navngive dine krydderiglas med din egen håndskrift – eller få en med smuk håndskrift til at gøre det for dig.
Disse DIY krydderiglas lavet af genbrugskrukker og bøtter er både dekorative og tætsluttende.
Jeg har tidligere haft dem stående i en hyldekasse på væggen – den slags, du måske kender som en kop-hylde. I dag opbevares de i en skuffe.
Hvis du har dine glas liggende i en skuffe, så husk at sætte mærkat på siden, hvis de ligger ned og på toppen, hvis de står om. Ærgerligt at sætte flotte labels på siden af alle dine krydderiglas og så kigge 30 ens låg.
Små detaljer, stor effekt
Du kan gøre dine krydderiglas endnu mere indbydende med små detaljer:
- Brug ens låg i sort, hvid eller messing, hvis du vil have et ensartet udtryk
- Mal lågene i en farve, der passer til dit køkken
- Opbevar glassene samlet på en bakke, på en hylde eller i en lille trækasse
- Sortér krydderierne efter farve, hyppighed eller alfabetisk – afhængigt af dit temperament
Tænk over placeringen
Hvis du opbevarer dine krydderiglas i en skuffe eller et skab, kan du sagtens bruge gennemsigtige glas. Hvis de derimod står fremme og får sollys, bør du enten vælge mørkt glas, metal eller keramik. Du kan også vælge at have mindre mængder krydderi stående i glasset og bruge dem forholdsvis hurtigt. Udfordringen er, at lys nedbryder smag og aroma over tid.
Tip: Hele krydderier tåler lys bedre end stødte, så de egner sig bedre til glas med frontplacering.
Vil du vide mere?
Hvis du vil dykke ned i, hvordan du bedst opbevarer dine krydderier og krydderurter, kan du læse videre her: Krydderiglas: Sådan opbevarer du bedst dine krydderier og krydderurter.